Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 januari 2010
Goede mondhygiëne voorkomt longinfecties
| 07/01/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Goede mondhygiëne voorkomt longinfecties De ervaring leert ons dat een goede mondhygiëne de frequentie van infecties aan de luchtwegen bij oudere mensen vermindert.
De mond is een verblijfplaats voor ziekmakende bacteriën. Met een goede afweer zal je daar nauwelijks last van hebben, maar tijdens een onbewaakt moment slaan ze wel hard toe. Vooral in rusthuizen en ziekenhuizen vormen ze een bedreiging. Mondhygiëne is er dan ook niet de belangrijkste bekommernis en oudere mensen hebben bovendien al geen al te beste afweer meer.

Het poetsen van tanden en mondspoelingen zijn eenvoudige, voor de hand liggende oplossingen. Ook preparaten met probiotica speciaal voor de mond lijken de mondhygiëne te verbeteren. Daarnaast zijn cranberry's goed gekend omwille van hun antibacteriële werking.

Hoe het risico op luchtweginfecties verkleinen?
Hoe behandel je een slechte adem?

Bronnen:
Sjögren P, Nilsson E, Forsell M, Johansson O, Hoogstraate J. A systematic review of the preventive effect of oral hygiene on pneumonia and respiratory tract infection in elderly people in hospitals and nursing homes: effect estimates and methodological quality of randomized controlled trials. J Am Geriatr Soc. 2008 Nov;56(11):2124-30. Epub 2008 Sep 15
Twetman S, Stecksén-Blicks C. Probiotics and oral health effects in children. Int J Paediatr Dent. 2008 Jan;18(1):3-10

 

lijn