Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 maart 2020
Groenten beschermen de hersenen
| 23/03/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Groenten beschermen de hersenen Een Britse studie luidt de alarmbel over het te lage verbruik van groenten en fruit bij adolescenten: 60-70% zou minder dan 5 porties groeten/fruit eten per dag, 20-30% zelfs minder dan 1 portie/dag, dus nauwelijks. Het onderzoek wijst uit dat een laag verbruik van groenten en fruit geassocieerd is aan een slechte mentale gezondheid.

Dit bevestigt vroegere Australische studies: in verschillende grote studies werd over lange termijn gekeken naar de relatie tussen groente- en fruitconsumptie en stress. Hieruit bleek dat voldoende groenten- en fruitconsumptie de stemming al binnen twee weken kan verbeteren. Op langere termijn waren 3-4 porties goed voor een risicovermindering van 18%, 5-7 porties verlaagden het risico op stress met 23% (bij vrouwen). Vooral groenten zorgden voor het stressverlagend effect, fruit minder.

NB. 1 portie = één tomaat of kleine vrucht, 1/4 komkommer, 3 à 4 soeplepels gekookte groenten, 100 ml soep of groentensap.

Hoe stress voorkomen?
Bescherming en ontwikkeling van cognitie en intelligentie

Meer lezen:
Betere levenskwaliteit door voeding
Welke groenten en vruchten zijn gezond?
Veel groenten eten verlaagt ontstekingsniveau

Bronnen:
Huang P et al. Fruit and vegetable consumption and mental health across adolescence: evidence from a diverse urban British cohort study. Int J Behav Nutr Phys Act. 2019 Feb 8;16(1):19.
Nguyen B et al. Fruit and vegetable consumption and psychological distress: cross-sectional and longitudinal analyses based on a large Australian sample, BMJ Open 2017; 15;7(3):e014201
Jacka et al., A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the SMILES trial). BMC Medicine 2017; 15:23

 

lijn