Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 december 2014
Hartritmestoornissen tijdens eindejaarsfeesten
| 15/12/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Hartritmestoornissen tijdens eindejaarsfeesten Kerstmis- en oudejaarsavond behoren tot de meest Bourgondische momenten van het hele jaar. De keerzijde van de medaille is dat het ook in die periode is dat veel mensen last krijgen van hartritmestoornissen, soms met een fatale afloop. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat gezonde mensen geen verhoogd risico hebben op hartritmeproblemen zolang ze geen medicijnen nemen met een alcohol contra indicatie, niet aan hypertensie lijden of niet geregistreerd staan als hartpatiënt. De voorwaarde blijft wel dat men niet meer dan twee alcoholische drankjes per dag drinkt.

Ook gezonde mannen en vrouwen die meer alcohol consumeren zien hun risico op hartritmeproblemen met een factor 1.6 toenemen. De Amerikaanse studie werd uitgevoerd door Dokter David Conen. Hij is verbonden aan de universiteit van Harvard in Boston. Hij en zijn team volgden gedurende een periode van 12 jaar meer dan 34.000 gezonde mensen en ontdekten een rechtstreeks verband tussen de alcoholconsumptie en het optreden van hartritmestoornissen.

Hartritmestoornissen: preventie
Geef je hart de optimale bescherming!

Lees ook:
Magnesium voor een gezond hartritme
Tips om een 'feestkater' te voorkomen
Alcohol: de dodende drank

Bronnen:
David Conen, MD, MPH; Usha B. Tedrow, MD, MSc; Nancy R. Cook, ScD; M. V. Moorthy, PhD; Julie E. Buring, ScD; Christine M. Albert, MD, MPH. Alcohol Consumption and Risk of Incident Atrial Fibrillation. JAMA;300(21):2489-2496. Vol. 300 No. 21, 08-12-03

 

lijn