Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 april 2015
Heet gebakken voedsel leidt tot alzheimer
| 08/04/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Heet gebakken voedsel leidt tot alzheimer Koken op hoge temperatuur lijkt het risico op de ziekte van Alzheimer te verhogen. Tijdens koken op hoge temperatuur ontstaan stoffen (afgekort als AGE's) die in het lichaam ontstekingen en oxidatieve stress verhogen. Ook activeren AGE's receptoren in de hersenen die plaque-vormende eiwitten verwerken. AGE's ontstaan door 'versuikering' van eiwitten, een proces dat in lichte mate in ons lichaam plaatsvindt. Temperatuursverhoging stimuleert echter de productie van AGE's dramatisch.

Wetenschappers hadden voor deze studie meer dan 500 voedingsmiddelen klaargemaakt op diverse bereidingswijzen en geanalyseerd op AGE's. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger het gehalte aan AGE's, zo stelden ze vast. Vlees vormt de grootste bron van AGE's, gevolgd door kaas en vis. Groenten en fruit leveren weinig AGE's. Met deze gegevens konden de wetenschappers een verband tussen alzheimer en AGE's uit voeding aantonen op basis van gegevens uit grootschalige bevolkingsstudies.

Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Hoe het risico op Lewy-Bodydementie verkleinen?

Lees ook:
Alzheimer geneeslijk?
Visolie beschermt hersenen tegen dementie
Waarom olijfolie tegen alzheimer beschermt

Bronnen:
Perrone L, Grant WB. Observational and Ecological Studies of Dietary Advanced Glycation End Products in National Diets and Alzheimer's Disease Incidence and Prevalence. J Alzheimers Dis. 2015 Jan 29

 

lijn