Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Controleert u uw cholesterol?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 april 2021
Het verhaal van twee pandemies
| 27/04/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Het verhaal van twee pandemies De hele wereld is in de ban van de coronapandemie, en al te gemakkelijk wordt vergeten hoe sterk die verbonden is met een andere: de eet- en leefstijlpandemie. Deze wordt gekenmerkt enerzijds door voedingsdeficiënties: tengevolge van honger in armere landen, maar evenzeer door ongezonde industriële voeding in rijke landen. En anderzijds door sedentariteit (zittend leven) en gebrek aan beweging. En beide pandemies beïnvloeden elkaar in een vicieuze cirkel: lockdowns beperken fysische activiteit, en vaak gezonde voeding; maar deze beide verhogen zeer sterk het risico op COVID-19-verwikkelingen.

Want wat zijn nu echt de grootste risicofactoren? Leeftijd en obesitas? Vele (actieve) bejaarden overleven probleemloos een corona-infectie. Terwijl jongere mensen sterven.
Moeten we dan niet eerder kijken naar de oorzaken van de eerder geciteerde risicofactoren, obesitas met cardiovasculaire problemen. Denk aan: ongezonde voeding, met calorierijke industriële producten, te weinig plantaardig- en zeevoedsel, én sedentariteit en te weinig beweging.
Ondertussen komt ook een consumptiepatroon met teveel ‘zoogdierproducten’ in het vizier…

Hoe gezonder eten?
Bescherm jezelf tegen COVID-19

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
Voedingsstatus als beïnvloedbare factor voor coronarisico
Bewegen: het beste, kostenloze geneesmiddel

Bronnen:
O'Hearn M, Liu J, Cudhea F et al. Coronavirus Disease 2019 Hospitalizations Attributable to Cardiometabolic Conditions in the United States: A Comparative Risk Assessment Analysis. J Am Heart Assoc. 2021 Feb;10(5):e019259.
Hall G et al. A tale of two pandemics: How will COVID-19 and global trends in physical inactivity and sedentary behavior affect one another? Prog Cardiovasc Dis 2021;64:108-110.
Mertens E, Peñalvo JL. The Burden of Malnutrition and Fatal COVID-19: A Global Burden of Disease Analysis. Front Nutr 2021; 7:619850.
Pruimboom L. SARS-CoV-2 en de rol van glycanen. Orthofyto 2020; https://www.orthofyto.com/artikel.html?artikel=sars-cov-2-en-de-rol-van-glycanen
Pruimboom L. SARS-CoV 2; Possible alternative virus receptors and pathophysiological determinants. Med Hypotheses 2021;146:110368.

 

lijn