Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 september 2015
Hoe sporten om snel te vermageren?
| 01/09/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoe sporten om snel te vermageren? Vermageren doe je volgens twee doelstellingen: minder eten (lagere energie-inname) en meer beweging (hoger energieverbruik). Het zevenstappenprogramma van Babak Bahadori slaagt erin om deze twee doelstellingen 'zonder al te veel gemor' aan te wenden.
Het zevenstappenprogramma gaan we hier niet volledig beschrijven; we beperken ons enkel tot de kern van het programma: het sporten-met-een-lege-maag-protocol.
Wat hierbij opvalt, is dat de deelnemers niet beperkt zijn in het aantal calorieën dat ze mogen eten. Wat ze wél moeten doen, is geenszins een gemakkelijke opgave. Ze moeten ongeveer 45 minuten sporten per dag (3 à 5 keer per week), pas twee uur na een maaltijd. Na het sporten moeten ze nog eens 12 uur lang blijven vasten!
Dit protocol tracht de vetverbranding tijdens het sporten te maximaliseren. Je moet al een half uur sporten vooraleer de vetverbranding goed begint te draaien. Na het sporten blijf je nog een poosje vasten zodat de vetverbranding nog een tijdje blijft voortduren. Volgens het protocol mag je kiezen op welk ogenblik van de dag je begint te sporten, maar in de praktijk zal dat vooral 's avonds zijn.

Dankzij het sporten-met-een-lege-maag verloren 27 mensen gemiddeld 4,2 kilogram op 12 weken tijd. Daar hoorde 7,4 kilogram vet bij. Neen, dit is geen rekenfout omdat de deelnemers meer spiermassa erbij hadden gekregen.
Opmerkelijk is dat er géén toezicht was op de deelnemers noch door een arts, noch door een diëtist(e). Eten mocht naar believen, alleen moesten ze hun gezond verstand erbij houden. Consumptie van dierlijke vetten werd afgeraden; die van natuurlijke voeding werd aangemoedigd.

Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Tips om vermoeidheid na sportprestaties tegen te gaan

Meer lezen:
Beweeg als je minder wil eten!
Snel vermageren veroorzaakt zwaarlijvigheid
Rustig bewegen gezonder dan intensieve sportbeoefening

Bronnen:
Bahadori B, McCarty MF et al. A “mini-fast with exercise” protocol for fat loss. Med Hypothes. 09; E-publication

 

lijn