Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 juli 2008
Hoog insulineniveau verhoogt kans op tuberculose
| 15/07/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoog insulineniveau verhoogt kans op tuberculose Ieder jaar worden bijna 9 miljoen mensen geconfronteerd met een actieve tuberculose diagnose. Ruim 1 600 000 mannen en vrouwen sterven aan deze zeer besmettelijke en terug oprukkende ziekte. Het Mycobacterium wordt via de lucht verspreid en pleegt een regelrechte aanslag op de longen. Een derde van de wereldbevolking zou inmiddels besmet zijn met deze bacterie. Weinigen worden echter ziek omdat een sterk afweersysteem de bacterie in slaap wiegt. Zolang het immuunsysteem optimaal blijft, gebeurt er niets. Bij prediabetici en suikerzieken zorgt een hoog insulineniveau er echter voor dat de kracht van het afweersysteem afneemt.

Wetenschappers hebben studies van de afgelopen veertig jaar geanalyseerd en komen tot de conclusie dat diabetici driemaal meer kans hebben om tuberculose te krijgen dan gezonde mensen. Op dit ogenblik zouden 10 procent van alle tuberculosegevallen rechtstreeks toe te schrijven zijn aan een mank lopend immuunsysteem bij suikerzieken.

Meer lezen: De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C

Bronnen:
Viardot A, Grey ST, Mackay F, Chisholm D (2007) Potential antiinflammatory role of insulin via the preferential polarization of effector T cells toward a T helper 2 phenotype. Endocrinology 148: 346–353.

 

lijn