Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 februari 2007
Hyperventilatie is geen ziekte
| 03/02/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Hyperventilatie is geen ziekte Hyperventilatie, die zich manifesteert als sneller en dieper ademhalen, is niets meer dan een reactie op dreigend gevaar. Iedereen hyperventileert wel eens. Een dier in gevaar begint automatisch sneller en dieper te ademen.
Het heeft meer energie (zuurstof) nodig voor de eventuele vlucht of het gevecht en ook om alert te blijven. Voor een dier is het vrij eenvoudig om te weten, wanneer er gevaar dreigt. Voor een mens is dat meestal wat moeilijker.
Als je een leeuw in het bos tegenkomt is het duidelijk. Maar vaak liggen de menselijke bedreigingen heel wat subtieler.

Hyperventilatie door angst en spanning
We geven enkele voorbeelden zoals angst om voor jezelf op te komen, iets vragen aan iemand, angst voor ontslag, angst je partner te verliezen als je zal zeggen wat je dwarszit, angst om ziek te worden of dood te gaan. Mensen, die gevaar en angst (stress) voelen gaan dus hyperventileren, dat is een natuurlijk proces.
Maar als je de angst weinig of niet bewust ervaren kan, weet je eigenlijk niet wat je overkomt en ga je onbewust het hyperventileren onderdrukken door sterker uit te ademen dan in te ademen.
Het koolzuurgehalte in je bloed wordt daardoor te laag en geeft allerlei klachten zoals benauwdheid, hoofdpijn, hartkloppingen, vermoeidheid, duizeligheid, en vele andere klachten.
Door deze klachten, het niet weten waarom en hoe je er vanaf komt, word je nog banger, waardoor je nog meer gaat hyperventileren. En zo kom je in een vicieuze cirkel.

 

lijn