Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 augustus 2007
Is koffie een seksistisch drankje?
| 09/08/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Is koffie een seksistisch drankje? Koffie is goed om je geheugen langer scherp te houden. Misschien adviseert je huisarts binnenkort wel om tot drie porties 'troost' per dag te drinken. Nederlandse en Franse wetenschappers hebben immers aangetoond dat koffie over goede eigenschappen beschikt om de hersenfuncties ook na het 65ste levensjaar in prima conditie te houden. Volgens de Fransen werkt koffie enkel goed bij vrouwen omdat oestrogenen beter 'samenwerken' met cafeïne dan het mannelijke testosteron. De Nederlandse onderzoekers distanciëren zich van die seksistisch gedoe en zeggen dat ook mannen baat hebben bij het drinken van maximaal 3 porties koffie per etmaal.
Aangezien de Franse studie het meest recent is en veruit de grootste in omvang (7000 deelnemers tegenover 676 in Nederland), geven we toch aandacht aan de Franse studieresultaten. Het onderzoek in Frankrijk duurde vier jaar. Men vergeleek bij mannen en vrouwen het dagelijkse koffiegebruik. Alle proefpersonen waren senioren die de kaap van 65 jaar hadden overschreden. Het viel de Franse wetenschappers op dat vrouwen die drie kopjes koffie per dag dronken een beter geheugen hadden dan mannen die precies hetzelfde deden. Volgens de Franse onderzoekers wordt koffie bij vrouwen - door een andere hormonale structuur - anders opgenomen dan bij mannen.
Het was al langer bekend dat cafeïne een aantal beschermende antioxidanten bevat. De Fransen zijn er zelfs van overtuigd dat koffie drinken een interessante piste is om het ontstaan van de ziekte van Alzheimer te vertragen en het al bestaande ziektebeeld af te remmen. Artsen waarschuwen wel dat het ongezond is om meer dan vier kopjes koffie per dag te drinken. Drie is meer dan genoeg om van de beschermende eigenschappen te genieten.

Lees ook: Waarom verouderen onze hersenen ?

Bronnen:
Communiqué de l'Inserm de Montpellier - 02 août 2007

van Gelder BM, Buijsse B, Tijhuis M, Kalmijn S, Giampaoli S, Nissinen A, Kromhout D.
Coffee consumption is inversely associated with cognitive decline in elderly European men: the FINE Study.
Eur J Clin Nutr. 2007 Feb;61(2):226-32.

 

lijn