Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Bescherming tegen de lentezon?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 juni 2009
Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken zwaarlijvigheid
| 24/06/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken zwaarlijvigheid "Mensen die willen gewicht verliezen mogen niet in de val lopen van de kunstmatige zoetstoffen", zegt voedingspecialiste en stofwisselingsexperte Annie Ferland. "Kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, bevatten wel geen calorieën, maar deze producten zetten de mensen zeker ook niet aan om minder te eten, integendeel. Mannen en vrouwen die willen afvallen redeneren dat ze meer mogen eten van suikervrije producten. Ik geef een voorbeeld. Een taart die gezoet is met kunstmatige zoetstoffen zal minder calorieën afgeven dan hetzelfde gebak dat met natuurlijke suiker werd bewerkt. Het probleem zit hem echter in het feit dat mensen meer van de 'calorie'vrije' taart zullen eten en daardoor meer koolhydraten zullen consumeren. Daardoor lopen ze het risico van op termijn toch gewicht bij te krijgen."

Wetenschappers waarschuwen nog voor een tweede probleem. Diabetici gebruiken veel producten met kunstmatige zoetstoffen. Artsen geven hen die raad omdat ze minder suiker zouden consumeren. Tijdens een recent onderzoek (1) ging men na of patiënten met life style diabetes (type 2) gebaat waren met het gebruik van aspartaam. De conclusie van de studie was dat aspartaam aan diabetici geen garanties kan geven dat ze door het gebruik van dit product hun bloedsuikerspiegel kunnen onder controle houden.

Stevia
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid

Bronnen:
(1) Ferland A, Brassard P, Poirier P.
Is aspartame really safer in reducing the risk of hypoglycemia during exercise in patients with type 2 diabetes?
Diabetes Care. 2007 Jul;30(7):e59.

 

lijn