Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 mei 2012
Lactoferrine, een natuurlijk antibioticum?
| 18/05/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Lactoferrine, een natuurlijk antibioticum? Lactoferrine is een stof die van nature in moedermelk, traanvocht, speeksel en neusslijm zit. Het verhindert de groei van virussen, bacteriën en candida, en mogelijk doodt het kankercellen. Bij kinderen bleek lactoferrine ziekenhuisinfecties te voorkomen. Volwassenen zijn beter beschermd tegen een terugkomende maagzweer dankzij supplementen met lactoferrine. Een studie toonde ook een vermindering van het risico op darmkanker.

Lactoferrine werkt synergetisch met bepaalde geneesmiddelen, zoals antivirale geneesmiddelen tegen hepatitis C en hiv. Ook tegen de tbc-bacterie werkt het beschermend. Nochtans ondervinden de gunstige darmbacteriën geen hinder van lactoferrine, integendeel lijken ze beter te gedijen. Dat zou een enorm voordeel betekenen ten opzichte van antibiotica, die vaak hardnekkige diarree veroorzaken.

Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?

Meer lezen:
Propolis, een natuurlijk antibioticum
Antibiotica, immuniteit en kanker

Bronnen:
García-Montoya IA et al. Lactoferrin a multiple bioactive protein: An overview. Biochimica et Biophysica Acta. 2011; doi:10.1016/j.bbagen.2011.06.018

 

lijn