Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 november 2012
Lage glycemische index synoniem voor voedzamer?
| 12/11/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Lage glycemische index synoniem voor voedzamer? Jongeren die een voedingspatroon hebben met een lagere glycemische index, hebben gemiddeld een voedzamer dieet. Omgekeerd, een hoge GI verhoogt sterk het risico op voedingstekorten. Diegenen met de hoogste GI hadden een vier keer grotere kans op een tekort aan calcium, jodium, riboflavine en vitamine A.

Echt verrassend is dit niet.. Typische voedingsmiddelen met hoge GI zijn frisdrank, wit brood, witte pasta's en frieten. Voeding waaraan suiker is toegevoegd en die nauwelijks vezels bevat. De jongeren met een hoog GI-dieet aten veel minder vetten, dus ook minder omega-3-vetten.
Zelfs volkoren brood heeft nog een relatief hoge glycemische index, ondanks de vele vezels die het bevat. Onderzoekers geloven daarom dat GI een beter kwaliteitscriterium is voor voeding dan het vezelgehalte.

Hoe gezonder eten?

Meer lezen:
Lage glycemische index doet vetten verbranden
Meer goede cholesterol met de juiste koolhydraten

Bronnen:
Jimmy Chun Yu Louie, Anette E Buyken, Jennie C Brand-Miller, and Victoria M Flood. The link between dietary glycemic index and nutrient adequacy. Am J Clin Nutr. 2012;95:694–702

 

lijn