Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 maart 2013
Loodintoxicatie en concentratieproblemen
| 08/03/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Loodintoxicatie en concentratieproblemen Lood behoort tot de categorie van de zware metalen en is een giftig voor de mens. Lood heeft een nefaste invloed op het centrale zenuwstelsel en de hersenen. Maar het kan ook een problemen opleveren bij de aanmaak van rode bloedcellen. Te veel lood in het bloed veroorzaakt ook spijsverteringsproblemen.
Lood komt in het menselijk lichaam via de mond en de neus. We ademen deze toxische stofdeeltjes in. Het vervelende van een loodintoxicatie is dat het vrij moeilijk wordt ze tijdig te ontdekken. Wel staat vast dat mensen met teveel lood in hun bloed moeilijk kinderen kunnen krijgen. De kwaliteit van de zaadcellen bij mannen vermindert. Zwangere vrouwen hebben meer kans op een schijndracht, een vroegtijdige geboorte van de baby of een doodgeboren kind.

Kinderen zelf zijn de grootste slachtoffers van een loodintoxicatie. Kleine hoeveelheden van deze giftige stof zijn al voldoende om concentratieproblemen te veroorzaken en de ontwikkeling van de hersenfuncties te bemoeilijken.
Om de gevolgen van loodintoxicatie te beperken moet men zorgen voor een evenwichtige voeding, voldoende calcium, vitamine D, ijzer, eiwitten en zink. Een slechte voeding met onvoldoende vitaminen en mineralen verhoogt de hoeveelheid lood in het lichaam en verzwakt de immuniteit.

Hoe de gevolgen van luchtvervuiling beperken
Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Lees ook:
Bescherm je tegen de onzichtbare zware metalen
Zelfs minieme hoeveelheden lood veroorzaken ADHD

Bronnen:
Petrone LR. Iron deficiency, lead poisoning, and development. Arch Pediatr Adolesc Med. 2007 May;161(5):523

Labie D.
Developmental neurotoxicity of industrial chemicals
Med Sci (Paris). 2007 Oct;23(10):868-72.

Nigg JT, Knottnerus GM, Martel MM, Nikolas M, Cavanagh K, Karmaus W, Rappley MD.
Low Blood Lead Levels Associated with Clinically Diagnosed Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and Mediated by Weak Cognitive Control. / Biol Psychiatry. 2007 Sep 12;

 

lijn