Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 februari 2021
Maculadegeneratie en COVID-19: zelfde risicofactoren?
| 04/02/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Maculadegeneratie en COVID-19: zelfde risicofactoren? Wat hebben de oogziekte maculadegeneratie (AMD) en COVID-19 gemeen?
Blijkbaar dezelfde risicofactoren. Een recente studie van oogartsen van het Leiden University Medical Center stelt dat de risicofactoren op ernstige COVID-19 dezelfde zijn als voor ontwikkeling van maculadegeneratie bij het verouderen. Een veelzeggende stelling!

De laatste decennia is de pathogenese (weg waarlangs een ziekte zich ontwikkelt) van maculadegeneratie grotendeels ontrafeld. Via chronische activatie van het aangeboren immuunsysteem en de bijhorende macrofagen (soort witte bloedcellen) door ongezonde voeding, roken en obesitas, ontstaat een ‘overactief inflammatoir fenotype’, wat het risico verhoogt op het ontwikkelen van AMD.

En terwijl het grootste deel van de met SARS-CoV-2 besmette mensen slechts weinig of milde symptomen ontwikkelt (net als bij griep), verhoogt een overactief inflammatoir fenotype het risico op ernstige verwikkelingen. Inbegrepen zware longontsteking, maagdarmontsteking cytokinenstorm, enz...
De oogartsen roepen op om meer onderzoek te verrichten voor preventieve maatregelen om zowel AMD als verwikkelingen van COVID-19, én andere ziekten, te voorkomen in de toekomst.


NVDR: Het genotype is genetisch bepaald, maar dat wil niet zeggen dat je een bepaalde ziekte MOET krijgen; dat hangt af van hoe die genen geactiveerd worden of niet. En dit is dan het ‘fenotype’, dat je vaak zelf deels in de hand hebt.

Dossier Covid-19

Meer lezen:
Mediterraan dieet beschermt de ogen
Korter leven door ongezonde voeding
Bescherm jezelf tegen maculadegeneratie

Bronnen:
Jager MJ, Seddon JM. Eye Diseases Direct Interest to Complement Pathway and Macrophages as Regulators of Inflammation in COVID-19 Asia Pac J Ophthalmol (Phila) 2020 Dec 7. doi: 10.1097/APO.0000000000000346. Online ahead of print.

 

lijn