Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Welk huidtype heeft u?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 maart 2021
Mediterrane voeding: bescherming door polyfenolen en Omega 3
| 29/03/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Mediterrane voeding: bescherming door polyfenolen en Omega 3 Nieuwe studies roemen de gezondheidsvoordelen van de Mediterrane keuken die beschermt tegen allergieën en andere chronische ziekten.
En ze ontrafelen verder haar geheim:
Veel gezonde vetten (omega 3, olijfolie) en vitamines (A, D, E, K1&2), maar ook: zeer veel ‘fytochemicals’. Geciteerd worden vooral: polyfenolen (quercetin, resveratrol,…) en carotenoïden (betacaroteen, luteolin, lycopeen…). Deze hebben zeer krachtige anti-inflammatoire en immuunmodulerende eigenschappen. Maar ook: deze zijn meestal vetoplosbaar, en hebben dus een vettig medium nodig om vlot opgenomen te kunnen worden in de darm. Liefst gezonde vetten zoals olijfolie, vette vis, kokosvet,… Een magere groentenschotel of salade zonder olie verliest al zijn kracht doordat de gezonde componenten niet opgenomen worden!

Hetzelfde geldt overigens voor supplementen die liefst horen ingebed te zijn in een maaltijd mét vet. Maar zo beschermt het Mediterraan voedingspalet je wel tegen vele chronische ziekten: allergieën, oogziekten, cardiovasculaire ziekten, beroerte, depressie, dementie, Alzheimer, enz…

Hoe gezonder eten?
Preventie van arteriosclerose: begin zo jong mogelijk!

Meer lezen:
Cardiovasculaire preventie: goede vetten!
Oranje plantpigmenten beschermen de ogen
Mediterrane voeding beschermt tegen huidkanker

Bronnen:
Lamon-Fava S et al. Dose- and time-dependent increase in circulating anti-inflammatory and pro-resolving lipid mediators following eicosapentaenoic acid supplementation in patients with major depressive disorder and chronic inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2021 Jan;164:102219.
Hogenkamp A et al. Allergy Modulation by N-3 Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids and Fat Soluble Nutrients of the Mediterranean Diet. Front Pharmacol. 2020 Aug 21;11:1244
Román GC et al. Mediterranean diet: The role of long-chain ω-3 fatty acids in fish; polyphenols in fruits, vegetables, cereals, coffee, tea, cacao and wine; probiotics and vitamins in prevention of stroke, age-related cognitive decline, and Alzheimer disease. Rev Neurol (Paris). 2019 Dec;175(10):724-741.
Hoppenbrouwers T et al. Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids (LCPUFAs) in the Prevention of Food Allergy. Front Immunol. 2019 May 22;10:1118.
SanGiovanni JP, Chew EY. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Prog Retin Eye Res. 2005 Jan;24(1):87-138

 

lijn