Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 augustus 2011
Melatonine: pijnstiller bij chronische pijn?
| 08/08/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Melatonine: pijnstiller bij chronische pijn? Een aantal kleinschalige studies hebben reeds aangetoond dat melatonine de pijn bij chronische aandoeningen vermindert, onder andere bij fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, Irritable-bowel syndrome (IBS) of prikkelbaar darmsyndroom en migraine. In sommige studies werd melatonine gecombineerd met een geneesmiddel; andere studies werkten enkel met melatonine.

Melatonine is een stof in het lichaam met een dubbel gezicht. In de hersenen werkt het als een slaaphormoon. De grootste hoeveelheden zitten echter in de maag en de darmen, maar de functie in de spijsvertering is nog niet helemaal gekend. Melatonine zou onder andere als antioxidant de vorming van maag- en darmzweren verhinderen.
In vele studies zagen artsen ook verbetering van de slaap. Melatonine wordt als zeer veilig ervaren, tot doseringen van 3 milligram. Je kunt het enkel op doktersvoorschrift krijgen.

Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Lees ook: Zenbev

Bronnen:
Wilhelmsen M et al. Analgesic effects of melatonin: a review of current evidence from experimental and clinical studies. J Pineal Res. 2011

 

lijn