Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Ondervindt u last van de luchtvervuiling?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 juni 2015
Microgolfovens en voedingsstoffen
| 29/06/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Microgolfovens en voedingsstoffen Gaan er door opwarming in de microgolfoven kostbare voedingsstoffen verloren? Voor elke voedingsstof ligt dat anders. Een deel van het antwoord vind je in het feit dat opwarming altijd tot verlies van voedingsstoffen leidt. Dat geldt even goed voor koken in water. Hoe korter de kooktijd, hoe meer vitamine C je behoudt. Omdat microgolfovens sneller opwarmen en minder water nodig hebben, kunnen ze dus zelfs helpen om verlies van voedingsstoffen te beperken!

Warmte uit microgolfovens wordt echter onregelmatig verdeeld over het voedsel, waardoor er kleine plekjes ontstaan die buitengewoon heet worden. Het helpt daarom om een deksel over het voedsel te leggen, zodat het voedsel niet te snel uitdroogt. Vorming van stoom doet de warmte beter verdelen. Twee belangrijke gebruikregels dus: gebruik zo weinig mogelijk water en vermijd langdurig opwarmen.

Hoe gezonder eten?
Kinderen en vitaminen
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Lees ook:
Heet gebakken voedsel leidt tot alzheimer
Tips voor minder zoutgebruik
Frituren verhoogt risico op borstkanker

Bronnen:
Boari F, Cefola M, Di Gioia F et al. Effect of cooking methods on antioxidant activity and nitrate content of selected wild Mediterranean plants. Int J Food Sci Nutr. 2013 Nov;64(7):870-6. doi: 10.3109/09637486.2013.799125

 

lijn