Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 april 2016
Muziekspel helpt longpatiënten
| 18/04/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Muziekspel helpt longpatiënten Muziektherapie verbetert de longfunctie en de levenskwaliteit van patiënten met obstructieve longziekte, zoals rokerslong. Dat vonden Amerikaanse artsen die longpatiënten in een centrum voor muziektherapie behandelden. De patiënten moesten zelf een muziekinstrument beoefenen, bij voorkeur een blaasinstrument. Tegelijk kregen ze instructies om ademhalingsoefeningen aan te leren.

Bij obstructieve longziekte zijn de longen chronisch vernauwd. In de VS is het zelfs de vierde belangrijkste doodsoorzaak, maar een goede behandeling bestaat nog niet. De artsen wilden met deze studie aantonen dat een bredere en geïntegreerde aanpak veel beter is. Patiënten nemen hier actief deel aan de behandeling, niet zoals het gemakzuchtig slikken van een pilletje. Niet alleen symptoombestrijding is belangrijk, ook hoe de patïent tegenover een behandeling staat. Een behandeling zoals muziektherapie kan bijvoorbeeld gemakkelijk ingepast worden in het dagelijkse leven van de patiënt.

Wat kun je doen bij een rokerslong?
Hoe de zin in een sigaret verminderen?

Lees meer:
Broccoli beschermt de longen
NAC als behandeling van rokerslong
Pelargonium geeft longen meer zuurstof

Bronnen:
Canga B, Azoulay R, Raskin J, Loewy J. AIR: Advances in Respiration - Music therapy in the treatment of chronic pulmonary disease. Respir Med. 2015 Dec;109(12):1532-9

 

lijn