Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 september 2021
Natuurlijke bescherming tegen burn-out
| 15/09/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Natuurlijke bescherming tegen burn-out Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dankzij saffraan de hersenen beter blijven functioneren onder zware stress. Dierexperimenten stellen vast dat saffraanextract op vele vlakken voor een sterke stressbestendigheid zorgt. Andere experimenten tonen dat saffraan rust in de hersenen brengt en de slaap verbetert, wat ook belangrijk is in de preventie van burn-out. Muizen gaan ook minder angst en gedragsstoornissen vertonen. Saffraan beschermt bovendien het geheugen van muizen die moeilijke taken moeten uitvoeren.

Burn-out is het gevolg van aanhoudende stress, bv. omdat het werkritme te hoog ligt of omdat werk en gezin nauwelijks nog te combineren zijn. We spreken dan ook van mentale uitputting: je wilt nog wel, maar je kunt het niet meer opbrengen. Stress veroorzaakt structurele veranderingen in de hersenen, zoals aftakeling van de amygdala en de krimp van de hersenschors. Deze veranderingen zijn onder andere het gevolg van een verstoring in de balans van hersenstoffen zoals dopamine en serotonine.

Hoe stress voorkomen?
Stressbeheersing is een manier van denken

Lees ook:
Sojavetzuur normaliseert stress
Europeaan blijft werken tijdens vakantie!
Sociale netwerken bedreigen mentale gezondheid jongeren

Bronnen:
Tashakori-Sabzevar F, Hosseinzadeh H et al. Crocetin attenuates spatial learning dysfunction and hippocampal injury in a model of vascular dementia. Curr Neurovasc Res. 13 11;10(4):325-34
Savic I. Structural Changes of the Brain in Relation to Occupational Stress. Cereb Cortex. 13 12 18.

 

lijn