Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Eet u 5 porties groenten en fruit per dag?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 oktober 2018
Olijfolie beschermt tegen kwiktoxiciteit
| 11/10/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Olijfolie beschermt tegen kwiktoxiciteit Dat olijfolie gezond is weten we, tenminste ongeraffineerde olijfolie van eerste persing, ‘extra vierge’ dus. Maar blijkbaar zijn er nog meer redenen om olijfolie te gebruiken: volgens een recente studie beschermt een stofje uit olijfolie, hydroxytyrosol, tegen de toxiciteit van kwik.
Ongeraffineerde olijfolie bevat meerdere molecules -bioflavonoïden, antioxidanten en andere- die onze gezondheid ten goede beïnvloeden. Bij geraffineerde olie zijn deze componenten echter verwijderd, dus geraffineerde olijfolie is enkel nog vet, zij het (gezonde) omega 9. Maar niet meer dan dat.

In deze studie werd aangetoond dat een metaboliet van hydroxytyrosol voorkwam dat kwik vrije radicalen kan genereren, en zo werd oxidatieve schade en toxiciteit voorkomen bij levercellen. Tevens vormde deze metaboliet een complex met kwikmolecules, wat deze onschadelijk maakte. Hierdoor werden (zuurstofrijke) erythrocyten (rode bloedcellen) beschermd tegen oxidatieve schade door kwik.
Het is dus een goede voedingsstrategie om ongeraffineerde olijfolie te gebruiken, ter bescherming tegen kwik, mogelijks ook tegen andere zware metalen.

Ontgiften van zware metalen
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Meer lezen:
Kwik in vaccins: beter te mijden
Mineralen versus zware metalen
Olijfolie voordeligst bij het verouderen

Bronnen:
Officioso A et al. Comparative Analysis of the Effects of Olive Oil Hydroxytyrosol and Its 5-S-Lipoyl Conjugate in Protecting Human Erythrocytes from Mercury Toxicity.
Oxid Med Cell Longev. 2018 Apr 12;2018:9042192.

 

lijn