Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 april 2019
Olijfolie beschermt tegen slagaderverkalking
| 04/04/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Olijfolie beschermt tegen slagaderverkalking Arteriosclerose, de primaire oorzaak van hart- en vaatziekten, wordt gekenmerkt door een chronisch laaggradig ontstekingsproces van de vaatwanden, dat leidt tot atherothrombose. Dit is oorzaak van doorbloedingsstoornissen, hypertensie en overbelasting van het hart, tromboses en embolen. Arteriosclerose tast niet alleen hart en grote slagaders aan, maar ook de kleinere bloedvaatjes, in benen en voeten, organen, én in de hersenen.
Met als gevolg hartinfarct, beroerte, dementie

Het is bekend dat Mediterrane voeding grote waarde heeft voor cardiovasculaire preventie, omdat het sterk anti-inflammatoir is. Het blijkt zowel cardiovasculair risico als mortaliteit te verminderen. Vooral extra vierge olijfolie zou voor een flink deel verantwoordelijk zijn voor deze effecten.
Enkele recente studies onderzochten het waarom: de bioactieve fytomolecules (polyfenolen) die rijkelijk aanwezig zijn in ongeraffineerde olijfolie, oefenen een sterke antioxidatieve en anti-inflammatoire werking uit op de vaatwanden en beschermen het endotheel (binnenwand), waardoor Arteriosclerose weinig kans krijgt. Deze polyfenolen zijn overigens ook geconcentreerd beschikbaar als voedingssupplement.

Hoe je bloedvaten sterk houden?
Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?

Meer lezen:
Olijfolie tegen auto-immuunziekten
Olijfolie voordeligst bij het verouderen
Olijfolie is onmisbaar in de keuken voor je gezondheid

Bronnen:
Wongwarawipat T et al. Olive Oil-related Anti-inflammatory Effects on Atherosclerosis: Potential Clinical Implications. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):51-62.
Nocella C et al. Extra Virgin Olive Oil and Cardiovascular Diseases: Benefits for Human Health. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2018;18(1):4-13.

 

lijn