Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Ondervindt u last van de luchtvervuiling?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 maart 2018
Omega-3 om arteriosclerose te voorkomen
| 01/03/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 om arteriosclerose te voorkomen De positieve eigenschappen van de omega-3 vetzuren EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur) zijn reeds langer bekend. Deze gezonde vetzuren zijn in een concentratie 3.2/1 terug te vinden in vette vis. Heel wat mensen eten liever vlees dan vis. Een van de oorzaken hiervan is het feit dat er steeds meer berichten in de media verschijnen dat vis vervuild is met industriële toxines. Een aantal wetenschappers stellen voor om ALA (alfalinoleenzuur) te gebruiken. Dit is een essentieel vetzuur van de omega-3 familie dat door het organisme kan omgezet worden in EPA en DHA.

Alfa-linoleenzuur is voor al terug te vinden in lijnzaadolie. Eén theelepel lijnzaadolie bevat 6.6 gram alfa-linoleenzuur. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat 7 gram Alfa-linoleenzuur per week in staat is het risico op de ontwikkeling van artériosclerose met 75 procent te verminderen. In een andere grootschalige studie, die zestien jaar duurde en waar 77000 vrouwen aan deelnamen, werd aangetoond dat alfa-linoleenzuur de kans op een plotselinge dood door hartstilstand met de helft vermindert.

Het menselijk organisme heeft echter een probleem met alfa-linoleenzuur.
• Meer dan 60 procent wordt onmiddellijk geoxideerd en is dus onbruikbaar.
• 10 procent wordt gebruikt voor de cholesterol synthese
• 30 procent gaat naar de huid, de vetweefsels en de spieren.
Uiteindelijk blijft er tussen 0.6 en 3 procent over om in het lichaam getransformeerd te worden tot levensnoodzakelijke EPA en DHA. Het besluit is eenvoudig. Lijnzaadolie alleen is onvoldoende om bescherming te krijgen tegen arteriosclorose en hartinfarcten. Enkel de zuivere EPA en DHA die in natuurlijke visoliecapsules zitten - en in vette vis - geven deze preventieve bescherming wel. Het is cruciaal om natuurlijke, gezuiverde visolie te
gebruiken met een EPA/DHA verhouding van 3.2/1, of 93 milligram EPA en 29 milligram DHA per capsule.

Hartritmestoornissen: preventie
Geef je hart de optimale bescherming!

Lees ook:
Hartziekten: Vetten of koolhydraten?
Veroorzaakt 'light' hartziekten?
Omega 3 beschermt het hart

Bronnen:
Biscione F, Pignalberi C, Totteri A, Messina F, Altamura G.
Cardiovascular effects of omega-3 free Fatty acids. - Curr Vasc Pharmacol. 07 04;5(2):163-72.

 

lijn