Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 september 2007
Omega-3 supplementen veiliger dan vis?
| 14/09/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 supplementen veiliger dan vis? Uit een aantal studies (1) die dit jaar werden gepubliceerd blijkt dat het steeds moeilijker wordt om vis te vinden die niet besmet is met zware metalen en kwik in het bijzonder.
Wetenschappers weten al jaren dat zeevis een bepaalde graad van vervuiling bevatte. De toestand wordt spijtig genoeg alleen maar erger. Sommigen dachten dat 'visboerderijen' de oplossing zouden brengen. Niets is echter minder waar. Vis uit 'fishfarms' bevatten nog meer vervuilende stoffen dan wilde zeevis.

Sommige onderzoekers gaan zelfs zover door te beweren dat het onverstandig is om meer dan één keer per maand zalm te eten die afkomstig is uit een zalmkwekerij. Wie dat meer doet verhoogt lichtjes zijn kans om kanker te krijgen.
De meest veilige manier om voldoende visolie (omega-3) te consumeren is het gebruik van visoliesupplementen van een zeer hoge kwaliteit. Deze capsules bevatten gestandaardiseerde hoeveelheden essentiële vetzuren van het type EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur). Ze helpen mensen om zich te beschermen tegen tal van degeneratieve ziektebeelden (2).

Lees ook:
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap
Visolie verhoogt IQ met 11 punten bij volwassenen

Bronnen:
(1) Jewett SC, Duffy LK. : Mercury in fishes of Alaska, with emphasis on subsistence species.
Sci Total Environ. 2007 Sep 5;

(2) Mazza M, Pomponi M, Janiri L, Bria P, Mazza S.
Omega-3 fatty acids and antioxidants in neurological and psychiatric diseases: an overview.
Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2007 Jan 30;31(1):12-26.

 

lijn