Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 april 2017
Omega-3 vermindert coronair hartrisico
| 17/04/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 vermindert coronair hartrisico De omega-3-vetzuren EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (Docosahexaeenzuur) verminderen het risico op coronaire hartziekte, dus aandoeningen aan de kransslagader. Die veroorzaken zowat de helft van alle cardiovasculaire sterfte. Onderzoekers beweren dit op basis van 18 studies die tot nu toe op dit onderwerp zijn gedaan. Het verlaagde risico was erg duidelijk bij patiënten met een hoog bloedvet- en LDL-niveau in hun bloed. Voor gewone mannen en vrouwen bedroeg het verminderde risico slechts 6%.

Een vermindering van 6% lijkt dan wel onbeduidend, maar het ligt wel in de lijn van wat we van omega-3 bij gezonde mensen mogen verwachten. Mensen met een hoge omega-3-inname hebben volgens bevolkingsonderzoek een verlaagd cardiovasculair risico van 18%, maar mogelijk spelen dan andere factoren dan omega-3 mee, omdat die mensen vaak ook gezonder leven. Dit onderzoek werd gesponsord door een organisatie die onderzoek rond omega-3-vetzuren promoot.

Geef je hart de optimale bescherming!
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Lees ook:
Frisdrank belast het hart
Omega-3 vetzuren remmen bloedplaatjes
Voedingsvezels tegen cardiovasculaire sterfte

Bronnen:
Alexander DD, Miller PE, Van Elswyk ME et al. A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies of Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Long-Chain Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease Risk. Mayo Clin Proc. 2017 Jan;92(1):15-29

 

lijn