Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 augustus 2008
Omega-3 vetzuren goed voor de ogen!
| 15/08/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 vetzuren goed voor de ogen! Omega-3 vetzuren, die o.a. terug te vinden zijn en vette vis, beschermen de ogen van ieder mens tegen het ontstaan van maculaire degeneratie (AMD) en voorkomen tevens het droge ogen syndroom. Tot dat besluit komen zowel Australische, Amerikaanse als Britse wetenschappers in een studie die meegefinancierd werd door de Europese Commissie. Aan de studies namen in totaal 4500 mannen en vrouwen deel uit de leeftijdsgroep 60 tot 80 jaar. Mensen die minstens tweemaal per week vette vis consumeerden hadden 70 procent minder kans op de genoemde oogproblemen dan personen die geen vis of visoliesupplementen gebruikten.

Het is vooral het omega-3 vetzuur DHA (Docosahexaeenzuur) dat belangrijk is voor de gezondheid van het menselijk oog. DHA is een belangrijk vetzuur in de retina en is essentieel voor het gezichtsvermogen. Onderzoekers hebben zeer sterke aanwijzingen dat arteriosclerose van de bloedvaten die de retina van bloed voorzien een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van AMD . DHA helpt om dit nefaste proces te remmen.

Lees ook : Hoe leven met het Sjögren-syndroom?

Bronnen:
C. Augood, U. Chakravarthy et al.,Oily fish consumption, dietary docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid intakes, and associations with neovascular age-related macular degeneration. American Journal of Clinical Nutrition Volume 88, Pages 398-406, August 2008.

 

lijn