Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 april 2009
Omega-3 vetzuren helpen tegen prikkelende ogen
| 22/04/2009 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 vetzuren helpen tegen prikkelende ogen Een grotere inname van omega-3 vetzuren leidt tot een afname van het aantal gevallen van het droge ogen syndroom bij vrouwen. Zo luidt de conclusie van onderzoekers van het 'Brigham and Women's Hospital' in Boston.
Enkele klachten zijn branderigheid, jeuk, gevoel van zware oogleden, snel vermoeide, rode ogen, pijn en overgevoeligheid voor licht. Overmatig tranen van de ogen kan door de irritatie soms voorkomen.
Aan het onderzoek, de 'Women's Health Study', namen 32.470 vrouwen deel in de leeftijd van 45 tot 84 jaar. De inname van de verschillende vetzuren werd bepaald. Wanneer werd gekeken naar de omega-6/omega-3 verhouding bleek dat die personen met de hoogste 6/3 verhouding de grootste kans hadden op het ontwikkelen van het droge ogen syndroom die voor het prikkend gevoel zorgen. De maximale verlaging van 68% voor de kans op het krijgen van prikkelende ogen werd bereikt door het eten van vijf of zes porties vette vis per week.

Lees ook: Beeldscherm maakt oogproblemen duidelijk

Bronnen:
Biljana Miljanovic et al. Relation between dietary n-3 and n-6 fatty acids and clinically diagnosed dry eye syndrome in women, American Journal of Clinical Nutrition, 2005 Oct;82(4):887-93

 

lijn