Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 april 2015
Oorzaak van diabetes en depressie in de hersenen
| 16/04/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Oorzaak van diabetes en depressie in de hersenen Hersenonderzoek werpt nieuw licht op de relatie tussen ontstekingen en diabetes. Door ontstekingen in de hersenen stil te leggen met een natuurlijke stof, waren muizen opeens beter beschermd tegen diabetes. Ontstekingen in de hersenen hebben dus een grote impact op ons metabolisme. De onderzoekers gebruikten 'buteïne', een natuurlijk flavonoïde uit kruiden die in de Chinese geneeskunde worden toegepast. Ook vele andere flavonoïden, bv. uit druivenpitten, kunnen hersenontstekingen onderdrukken. Ongezonde leefstijlfactoren zouden ontstekingen in de hand werken.

Ontstekingen vinden altijd in het lichaam plaats. Ze zijn nodig om onopgemerkte weefselschade te herstellen, zoals kleine scheurtjes in miniscule bloedvaten. Echter, een deel van die ontstekingen is overbodig en veroorzaakt zelfs overlast. De wetenschap ontdekt steeds nauwere banden tussen (laaggradige) ontsteking en ziekte, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. In de hersenen verhinderen ze de aanmaak van nieuwe hersenverbindingen, die zo belangrijk zijn voor geheugen en denken.

Hoe voorkom je diabetes?
Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Lees ook:
Patiënten met metabool syndroom gezonder met groene thee
Olijfblad, een geneesmiddel tegen diabetes?>
Bètablokkers veroorzaken diabetes

Bronnen:
Benzler J, Ganjam GK, Pretz D et al. Central inhibition of IKKβ/NF-κB signalling attenuates high fat diet-induced obesity and glucose intolerance. Diabetes. 2015 Jan 27. pii: db140093

 

lijn