Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 augustus 2019
Paardenkastanje tegen doorbloedingsproblemen
| 23/08/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Paardenkastanje tegen doorbloedingsproblemen Volgens de strengste farmacologische criteria mogen we paardenkastanje beschouwen als een doeltreffende remedie tegen Chronische Veneuze Insufficiëntie (CVI).
Bij veneuze insufficiëntie (CVI) is de doorbloeding van de weefsels naar het hart verminderd, waardoor symptomen ontstaan zoals etalagebenen en vochtopstapeling. Twee onderzoekers van de universiteit van Exeter (UK) en Freiburg (Duitsland) analyseerden alle studies op dit onderwerp.

Minstens zeven dubbelblinde studies tonen verbetering van CVI dankzij een extract van paardenkastanje. Paardenkastanje vermindert gezwollenheid en pijn in de benen. Volgens één studie werkt paardenkastanje minstens even goed als het gebruik van steunkouzen. Bijwerkingen van paardenkastanje zijn mild en zeldzaam.
De onderzoekers waarschuwen wel dat er enkel kortetermijnstudies zijn gebeurd, maar dat het nu wel tijd is om grotere studies op te starten.

Hoe behandel je vochtopstapeling in de weefsels?
Hoe chronische veneuze insufficiëntie (CVI) behandelen?

Meer lezen
Paardenkastanje tegen vermoeide benen
Extract uit druivenpitten vermindert gezwollen benen
Muizendoorn vermindert symptomen van etalagebenen

Bronnen:
Pittler MH, Ernst E. Horse chestnut seed extract for chronic venous insufficiency. Cochrane Database Syst Rev. 12 11 14;11:CD003230

 

lijn