Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 april 2017
Rechtstreeks verband tussen stress en overgewicht
| 06/04/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Rechtstreeks verband tussen stress en overgewicht Spanningen, angsten en onzekerheid veroorzaken een sterke stijging van de stressgerelateerde hormonen cortisol, insuline en adrenaline. Stress verplicht het menselijk organisme de vetreserves aan te spreken om de spieren voldoende energie te geven voor een vecht- of vluchtreactie. In onze moderne samenleving worden de vetten gewoon in de bloedbaan vrijgegeven en worden dus terug opgeslagen in vetcellen.
Stressvetten worden opgeslagen in de buikstreek en veroorzaakt verschillende ernstige risico's op o.a. hartaanvallen, bloeddrukverhoging (hypertensie) en diabetes.

Wetenschappers adviseren om hoge dosissen, zeer zuivere omega-3 supplementen in te nemen. Verder hebben verschillende studies aangetoond dat ontspanningsoefeningen een gunstig effect hebben op het cortisolgehalte in het bloed. Een diepe yoga ademhaling voorziet het hele lichaam niet alleen van de zuiverende zuurstof, diep ademhalen verbrandt ook vetten. Dat is de reden waarom psychosomatische relaxatietechnieken soms veel betere resultaten opleveren op het vlak van gewichtverlies dan dieetplannen.

Hoe stress voorkomen?
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?
Stress verergert darmproblemen

Meer lezen:
Kruiden tegen angst
Zwaarlijvigheid en Omega-3
Bewegen beste remedie tegen metabool syndroom

Bronnen:
Nguyen-Rodriguez ST, Chou CP, Unger JB, Spruijt-Metz D.
BMI as a moderator of perceived stress and emotional eating in adolescents.
Eat Behav.08 04;9(2):238-46.

 

lijn