Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 mei 2020
Selenium cruciaal bij COVID-19-infectie
| 15/05/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Selenium cruciaal bij COVID-19-infectie Professor Rayman (Surrey, Engeland) legde de link tussen seleniumstatus en de ernst/mortaliteit van COVID-19 in China. Uit deze studie bleek dat in de Chinese provincie met de laagste seleniumratio de dodentol van COVID-19 vijf maal hoger was dan elders. Waar voldoende selenium was, hadden de zieken veel meer kans op herstel.
Het micronutriënt selenium is essentieel voor de productie van selenoproteïnes, lichaamseigen antioxidantenzymen, die cruciaal zijn voor de immuniteit.
Uit dierenproeven bleek al dat door selenium-deficiënte dieren onvoldoende eigen antioxidanten-selenoproteïnes konden produceren om zich te verdedigen tegen RNA-virussen. Hierdoor werden de virussen veel schadelijker. Hetzelfde is allicht weer eens gebeurd in de zeer seleniumarme streek van Wuhan. (Nvdr. Ook SARS ontstond in die regio in 2002).

Ook Europa heeft een seleniumarme bodem, ook hier is de seleniuminname en –status van de bevolking veel lager dan aanbevolen.
De komende maanden zal een Gents wetenschappersteam onderzoeken of een tekort aan selenium ons vatbaarder maakt voor coronavirussen.

Afweerverhogende voedingsstoffen
De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C

Meer lezen:
Luchtweginfecties
COVID-19: wat doe je als je ziek wordt?
Nutriënten beschermen tegen corona- en influenzavirussen

Bronnen:
Zhang J, Rayman m et al. Association between regional selenium status and reported outcome of COVID-19 cases in China. Am J Clin Nutr 2020; april, DOI: 10.1093/ajcn/nqaa095
https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200429105907.htm
https://www.ugent.be/nl/actueel/selenium-tekort-corona-covid-onderzoek.htm
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/ontstaan-en-inperking-van-het-sars-virus

 

lijn