Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Ondervindt u last van de luchtvervuiling?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 oktober 2008
Selenium helpt om vele ziekten te vermijden!
| 19/10/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Selenium helpt om vele ziekten te vermijden! Selenium is een oligo-element dat vroeger in de landbouwgronden terug te vinden was. De intensieve akkerbouw, het gebruik van pesticiden en de zuurtegraad van het regenwater zijn de voornaamste oorzaken waarom selenium in Europa bijna uit de grond is verdwenen. Dit heeft voor gevolg dat een zeer groot deel van de Europese bevolking een tekort heeft aan selenium, zonder dat zelf te weten. Het probleem met een seleniumtekort is dat het mee verantwoordelijk is voor een verhoogd risico op kanker, een verzwakking van het afweersysteem, een verhoging van het cholesterolniveau en het sneller afsterven van spierweefsel (vooral senioren krijgen hierdoor o.a. evenwichtproblemen). Volgens officiële bronnen heeft iedere volwassene dagelijks 50 microgram selenium nodig om niet ziek te worden.

Talloze wetenschappelijke studies tonen echter aan dat 200 microgram per dag pas een echte bescherming biedt tegen de hoger genoemde ziektebeelden. Sommige artsen schrijven tijdelijk 400 microgram per etmaal voor. De nadruk ligt hier wel op tijdelijk en onder controle van een geneesheer. Mensen die 800 microgram selenium per dag innemen zullen vergiftigingsverschijnselen krijgen. Nervositeit, braken, misselijkheid, haarverlies en een metaalachtige smaak in de mond zijn de meest bekende kenmerken van een seleniumoverdosis.

Meer lezen: De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C
Selenium+Zinc

Bronnen:
Zagrodzki P, Ratajczak R.Selenium Supplementation in Autoimmune Thyroiditis Female Patient-Effects on Thyroid and Ovarian Functions (CaseStudy).Biol Trace Elem Res. 2008 Aug 6

 

lijn