Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 december 2008
Smog verdubbelt aantal astmalijders
| 31/12/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Smog verdubbelt aantal astmalijders De WHO, de Wereld Gezondheids Organisatie, heeft berekend dat er wereldwijd 150 miljoen mensen aan astma lijden. Van het totale aantal mensen die lijden aan astma, overlijden er jaarlijks 180.000 aan de gevolgen van deze chronische ziekte. Onder hen zijn ook kinderen. Alleen in België en Nederland zijn er al ruim 450.000 kinderen met astma, dat betekent 1 op de 10. Anders gezegd: drie kinderen in elke schoolklas. Astma behoort tot de klasse van Luchtweginfecties.

Het percentage mensen met astma, stijgt schrikbarend. In de Benelux is het aantal nieuwe patiënten met astma in de laatste decennia meer dan verdubbeld. Volgens wetenschappers heeft de grote groei van de welvaart er iets mee te maken. In verstedelijkte gebieden komt meer astma voor - door het drukke verkeer en de omgeving van industriegebieden - dan op het platteland.

Naast de al genoemde toegenomen hygiëne (dit lijkt de gevoeligheid voor allergieën te doen toenemen) worden luchtvervuiling, roken, een te laag gewicht, medicijngebruik, allergische reacties en keelontstekingen genoemd als risicofactoren voor astma. Maar ook weersomstandigheden zouden de kans op astma kunnen bevorderen.

Astma behoort tot de top tien van meest voorkomende ziekten in onze samenleving. Men heeft kunnen berekenen dat de kosten van astma voor de maatschappij gigantisch zijn. Wereldwijd is astma een grotere kostenpost dan tuberculose en aids samen, zo schat de WHO in.

 

lijn