Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 augustus 2021
Sporten vermindert (ongezonde) eetlust
| 13/08/2021 |
Terug Verstuur link
lijn
Sporten vermindert (ongezonde) eetlust Wilt u gewicht verliezen? Doe gewoon aan sport. Uit een studie blijkt dat fysieke inspanningen niet alleen calorieën verbruiken. Beweging zet het menselijk organisme ook aan om een eiwit te produceren die de (overdreven) eetlust sterk afremt. Onderzoekers van de universiteit van Santiago (Chili) nodigden vijftien volwassenen uit die met overgewicht hadden af reken. Men vroeg hen dagelijks aan sport te doen zonder iets aan hun eetgewoonten te veranderen. Na drie maanden stelden de wetenschappers vast dat de proefpersonen niet alleen veel lichaamsvet waren verloren, maar dat ze ook duidelijk minder aten.

De verklaring is - volgens de onderzoekers - eenvoudig. Dagelijkse, gematigde sportbeoefening stimuleert de productie van het BDNF eiwit (BDNF staat voor brain derived neurotropic factor). Dit eiwit 'vertelt' de hersenen wanneer het lichaam voldoende voeding heeft gekregen. Uit bloedproeven blijkt dat mensen die dagelijks aan sport doen een veel hogere BDNF concentratie in hun bloed hebben dan sedentair levende mannen en vrouwen.

Gezond vermageren, hoe doe je dat?
Tips om vermoeidheid na sportprestaties tegen te gaan

Meer lezen:
Snakken naar een snack
Afslanken door te wandelen
Minder televisie tegen overgewicht

Bronnen:
Wang C, Bomberg E, Levine A, Billington C, Kotz CM. Brain-derived neurotrophic factor in the ventromedial nucleus of the hypothalamus reduces energy intake. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 07 09;293(3):R1037-45

 

lijn