Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 september 2007
Sterke stijging gevaarlijke neveneffecten medicijnen
| 11/09/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Sterke stijging gevaarlijke neveneffecten medicijnen Het aantal dodelijke slachtoffers door zware neveneffecten van medicijnen is in de periode 1998-2005 bijna verdriedubbeld. Hetzelfde geldt voor patiënten die hun levenskwaliteit blijvend zagen dalen door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Een studie over deze onrustwekkende evolutie verscheen in het septembernummer van het wetenschappelijk vakblad Archives of Internal Medicine en wordt bevestigd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). "Het is beangstigend dat we de controle verliezen op het vlak van de veiligheid van medicijnen", schrijft THomas J. Moore, die de verantwoordelijke is voor de pas vrijgegeven cijfers.
Een kwart van de zware gezondheidsproblemen en dodelijke slachtoffers, die veroorzaakt worden door het gebruik van medicijnen, is toe te schrijven aan een duidelijke verhoging van het aantal gebruikers van die geneesmiddelen. Vijftien procent van de ernstige problemen worden veroorzaakt door medicijnen die afkomstig zijn van de nieuwe biotechnologieën. De resterende 60 Procent blijft onverklaarbaar zegt Moore.
Volgens de FDA en de farmaceutische industrie is de stijging van het aantal zware problemen vooral toe te schrijven aan het feit dat patiënten mondiger zijn geworden. Ze dienen veel sneller klachten in dan dit vroeger het geval was.
Sinds 1998 werden er niet minder dan 1489 geneesmiddelen gekoppeld aan zware neveneffecten en extra dodelijke slachtoffers. Het besluit is eenvoudig, ziekte voorkomen door een sterke immuniteit en gezonde leefgewoonten is beter dan ze te genezen met medicijnen die toxische nevenwerkingen hebben.

Lees ook: De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C

Bronnen:
Thomas J. Moore, AB; Michael R. Cohen, RPh, MS, ScD; Curt D. Furberg, MD, PhD
Serious Adverse Drug Events Reported to the Food and Drug Administration, 1998-2005
Arch Intern Med. 2007;167:1752-1759.

 

lijn