Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Mijn interesse in ABCgezondheid is:
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 juli 2007
Stress en zwaarlijvigheid
| 09/07/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Stress en zwaarlijvigheid Dat stress mensen zwaarlijvig kan maken is niet bepaald een nieuwigheid. Toch is het de allereerste keer dat twee Amerikaanse onderzoekers het verband ontdekken tussen stress en obesitas. James Warne en Mary Dallman gaven aan een groep muizen een normaal gezond eetpatroon en aan anderen te calorierijke maaltijden. Beide groepen knaagdiertjes werden onderworpen aan stressrijke toestanden (doolhofproeven). Enkel de muizen die
teveel aten tijdens de chronische stressperiode werden aanzienlijk dikker. Alles lijkt er op dat stresstoestanden er voor zorgen dat het lichaam extra voorraden aanlegt teneinde voorbereid te zijn op nog meer spanningen. De twee onderzoekers hebben ook de stof ontdekt die verantwoordelijk is voor de te Bourgondische reactie op stress. Het gaat om de neuropeptide Y.

Neuropeptide Y is een neurotransmitter. Het is een peptide, opgebouwd uit 36 aminozuren. Het wordt bij mensen aangetroffen in de hersenen en het autonoom zenuwstelsel. Neuropeptide Y heeft invloed op de stofwisseling, het leren en het geheugen. Het speelt ook een rol bij epilepsie. Een hoog neuropeptide Y-niveau zorgt voor een hongergevoel en verminderde fysieke activiteit. Als het vetgehalte in het lichaam stijgt, wordt - in stressvrije omstandigheden - door kernen in de hypothalamus de neuropeptide Y-productie verminderd. Dankzij deze studie heeft men ontdekt dat spanningen in het lichaam dit mechanisme ernstig kunnen verstoren. De wetenschappers hopen nu op termijn een product te ontdekken die de werking van neuropeptide Y blokkeert. Ze geven echter zelf toe dat dit vandaag meer een hypothese is dan realiteit. Mensen die lijden onder stress doen er dus beter aan de oorzaken weg te nemen, de ijskast dicht te houden en te investeren in stevige loop- of wandelschoenen. Dertig minuten wandelen of lopen per dag neemt de stress weg en zou ook de neuropeptide Y productie onderdrukken door de aanmaak van endorfinen. Sport en beweging zorgen ook voor een meer gezond eetpatroon. Het is de enige natuurlijke manier om zowel de stress als de overtollige kilootjes te laten verdwijnen.

Stress verergert darmproblemen
Waarom snel vermageren zwaarlijvigheid veroorzaakt!

Bronnen:
James P Warne & Mary F Dallman. Stress, diet and abdominal obesity: Y? Nature Medicine 13, 781 - 783 (2007)

 

lijn