Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 juli 2008
Suiker, of het verband tussen diabetes en Alzheimer
| 20/07/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Suiker, of het verband tussen diabetes en Alzheimer Diabetici die hun bloedglucose niet goed controleren zouden volgens wetenschappers 65 procent meer kans hebben om Alzheimerpatiënt te worden. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie bij 824 personen. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Neurology. Alle deelnemers aan de studie waren 55 jaar of ouder en werden gedurende een periode van zes jaar gevolgd. Bij het begin van de studie had niemand van de deelnemers diabetes of geheugenproblemen.

Na afloop van de studieperiode kregen 151 personen symptomen die wezen op het begin van de ziekte van Alzheimer, 35 van die mensen hadden ook diabetes, andere bevonden zich in een prediabetestoestand. Er werd onvoldoende insuline aangemaakt, zodat het suikergehalte in het bloed te hoog was. De wetenschappers vermoeden dat het te hoge suikergehalte in het bloed en in de hersenen de neuronen (de hersencellen) beschadigen.

Stevia
Hoe voorkom je diabetes?

Bronnen:
Rönnemaa E, Zethelius B et al., Impaired insulin secretion increases the risk of Alzheimer disease. Neurology. 2008 Apr 9.

Yaffe K, Blackwell T, Kanaya AM, et al. Diabetes, impaired fasting glucose and development of cognitive impairment in older women. Neurology 2004;63:658–663.

 

lijn