Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 februari 2010
Tekort aan zon kan depressie veroorzaken
| 24/02/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Tekort aan zon kan depressie veroorzaken Volgens een Nederlandse studie hebben 38,8 procent van de mannen en 56,9 procent van de vrouwen een tekort aan vitamine D. Dergelijke toestanden leiden niet enkel tot osteoporose, maar tevens tot zware depressies en andere neurologische problemen. Volgens de onderzoekers leven de mensen veel te veel binnen, er is onvoldoende blootstelling aan de zon door het toenemende gevaar voor huidkanker. Mensen zitten ook veel meer voor hun televisietoestel dan ze aan buitenactiviteiten doen. Dit resulteert in een veel lagere natuurlijke opname van vitamine D via daglicht. Zelfs bij een bewolkte hemel levert de onzichtbare zon nog 80 procent van het vitamine D niveau dat bij helder weer wordt gegeven.

Uit het Nederlands onderzoek blijkt ook dat depressieve mensen een vitamine D bloedspiegel hebben die minimaal 14 procent lager ligt dan bij gezonde mannen en vrouwen. De wetenschappers ontdekten tevens dat een tekort aan vitamine D resulteert in een hyperactiviteit van het parathyroide hormoon. Dit hormoon wordt geproduceerd door de bijschildklieren wanneer de calciumconcentratie van het bloed onder een bepaalde drempelwaarde daalt. Een te hoge activiteit van de bijschildklieren wordt dikwijls in verband gebracht met het ontstaan van depressies. Een calcium en vitamine D3 preparaat kunnen in dergelijke gevallen zeer waardevol zijn.

Meer lezen: Hoe het risico op een depressie verkleinen?

Bronnen:
Witte J. G. Hoogendijk, MD, PhD; Paul Lips, MD, PhD; Miranda G. Dik, PhD; Dorly J. H. Deeg, PhD; Aartjan T. F. Beekman, MD, PhD; Brenda W. J. H. Penninx, PhD
Depression Is Associated With Decreased 25-Hydroxyvitamin D and Increased Parathyroid Hormone Levels in Older Adults / Arch Gen Psychiatry.

Berk M, Sanders KM, Pasco JA, Jacka FN, Williams LJ, Hayles AL, Dodd S.
Vitamin D deficiency may play a role in depression. Med Hypotheses.

 

lijn