Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 augustus 2017
Thee en koffie houden de lever gezond
| 03/08/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Thee en koffie houden de lever gezond Het ‘westers dieet’ richt schade aan in de lever, maar consumptie van koffie en thee kan ons ertegen beschermen. Regelmatig een kopje koffie of thee drinken verlaagt het risico op fibrose in de lever, dit is vorming van littekenweefsel. Zelfs voor kleine hoeveelheden vonden de onderzoekers een statistisch significant verband. Voor leververvetting vonden ze dan weer geen verband.

Leververvetting is een eerste fase van leverziekte en is een van de mogelijke oorzaken van leverfibrose. Leverfibrose treedt dus later op, wanneer de leverschade onomkeerbaar is. Consumptie van veel suiker en vet, zoals in het westers dieet vaak het geval is, is een directe oorzaak van leververvetting. Dit onderzoek suggereert dat koffie en thee de progressie naar leverfibrose zou vertragen, maar meer onderzoek is nodig. Onder de noemer van thee viel niet enkel groene thee en zwarte thee, maar ook diverse vormen van kruidenthees.

Hepatitis voorkomen
Voorkom leverkanker

Lees ook:
Broccoli beschermt de lever
Toepassingen van mariadistel
Populaire pijnstiller grootste oorzaak van leverschade!

Bronnen:
Alferink LJM, Fittipaldi J, Kiefte-de Jong JC et al. Coffee and herbal tea consumption is associated with lower liver stiffness in the general population: The Rotterdam study. J Hepatol. 2017 May 21. pii: S0168-8278(17)30147-2

 

lijn