Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 januari 2019
Veenbessenextract doodt ook griepvirussen
| 15/01/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Veenbessenextract doodt ook griepvirussen Omdat antivirale medicijnen eigenlijk weinig uithalen tegen griepvirussen, wordt er ijverig gezocht naar alternatieven die wèl werkzaam zijn. En daar komen de onderzoekers toch weer bij de natuur terecht. Niet alleen vlier, maar ook veenbessen blijken goede antivirale eigenschappen te hebben. Een recente studie toonde aan dat een cranberry-extract effectief was tegen influenzavirussen van zowel de A- als B-lijn. Bovendien voorkwam het extract dat griepvirussen zich konden aanhechten aan cellen. Hierdoor konden ze niet binnendringen in de cel om zich te vermenigvuldigen en worden ze dus ‘weggespoeld’.

Aangezien veenbesextract ook goede antibacteriële eigenschappen heeft, kan het allicht ook bijbesmettingen en bacteriële luchtweginfecties bij of na griep voorkomen.
Het is dan ook een goed idee om in het koude seizoen preventief en zeker bij de eerste griepsymptomen veenbessen in alle vormen (sap, verse en gedroogde bessen, extract) te verbruiken. Zorg dus steeds voor een voorraadje in huis…
Bovendien zijn veenbessen niet enkel lekker en supergezond winterfruit, ze zijn ook een sterk antioxidant.

Afweerverhogende voedingsstoffen
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Bereid je voor op de winter
Beschermt het griepvaccin echt?
Griep voorkomen met voeding en supplementen

Bronnen:
Luganini A et al. The Cranberry Extract Oximacro® Exerts in vitro Virucidal Activity Against Influenza Virus by Interfering With Hemagglutinin. Front Microbiol. 2018 Aug 7;9:1826.
Baranowska M, Bartoszek A. Antioxidant and antimicrobial properties of bioactive phytochemicals from cranberry. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2016 Dec 31;70(0):1460-1468.

 

lijn