Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 februari 2017
Venkel heeft voedend effect op de vagina
| 27/02/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Venkel heeft voedend effect op de vagina Een crème met venkelextract kan klachten van vaginale atrofie (vaginale droogheid) verhelpen bij vrouwen in de menopauze. Alle symptomen - jeuk, bleekheid, droogheid en pijnlijke coitus - verminderden significant, uitgezonderd het symptoom van branderigheid. Analyse van een uitstrijkje toonde dat de verhouding van afschilferende huidcellen in de vagina genormaliseerd was in de groep die de venkelcrème gebruikte, maar niet in de controlegroep.

Venkel bevat relatief krachtige fyto-oestrogenen, stoffen waarvan bekend zijn dat die een andere menopauze-kwaal kunnen verminderen: opvliegers. Een ander onderzoekje vond dat een gelijkaardige crème met venkelextract de huid doet verjongen. Het probleem is dat de hormonale activiteit van venkelextract niet altijd precies gekend is, zoals dat wel het geval is met farmaceutische preparaten. Deze crème bestond uit 5% venkelextract.

Slijmvliesproblemen oplossen
Hoe behandel je vaginose en vaginitis?

Lees ook:
DHEA bij de overgang
Betere seks met fenegriek
Vaginale infecties behandelen

Bronnen:
Yaralizadeh M, Abedi P, Najar S et al. Effect of Foeniculum vulgare (fennel) vaginal cream on vaginal atrophy in postmenopausal women: A double-blind randomized placebo-controlled trial. Maturitas. 2016 Feb;84:75-80

 

lijn