Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 mei 2011
Vermageren kan gevaarlijk zijn
| 10/05/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Vermageren kan gevaarlijk zijn Gewichtsverlies heeft in de meeste gevallen een zeer positief effect op de levenskwaliteit van de mensen die aan obesitas lijden. Toch is vermageren een kunst op zich. Met de zomer in aantocht willen veel mannen en vrouwen overgewicht verliezen. Wetenschappers waarschuwen echter opnieuw voor het gevaar van te snel vermageren. Uit de praktijk blijkt dat mensen nog steeds beroep doen op vermageringspillen, waarvan de werking wel bewezen is, maar die geen blijvende gewichtsafname garanderen. Meer nog, eens men stopt met de soms risicovolle medicatie komen de verloren kilootjes er in geen tijd weer bij.

Onderzoekers waarschuwen tevens voor gevaarlijke nevenwerkingen van dergelijke producten. Denk dan vooral aan hartritmestoornissen, de vorming van galstenen en het verlies van botweefsel die tot botontkalking of osteoporose kan leiden. Artsen adviseren om niet meer dan 1 kilogram aan lichaamsgewicht per week te verliezen en overgewicht in zijn totaliteit aan te pakken. Dit wil zeggen zorgen voor gezonde, evenwichtige voeding, dagelijkse lichaamsbeweging en een eliminatie van bedreigende levensgewoonten zoals stress, te weinig slaap en onregelmatige eettijden.

Meer lezen: Overgewicht voorkomen

Bronnen:
Mongeau L, Laguë J, et al, Bénéfices, risques et encadrement associés à l’utilisation des produits, services et moyens amaigrissants (PSMA), Institut national de santé publique du Québec

 

lijn