Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 augustus 2017
Vetoplosbare vitamines gaan antibioticaresistentie tegen
| 17/08/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Vetoplosbare vitamines gaan antibioticaresistentie tegen Antibioticaresistentie is een zeer gevreesd probleem. En het probleem wordt steeds groter en acuter, vooral in ziekenhuizen. En de input van nieuwere antibiotica vanuit de farmaceutische industrie wordt steeds kleiner: de mogelijkheden lijken uitgeput. De zoektocht naar andere oplossingen is dus essentieel. Zoals natuurlijke antibiotica, of natuurlijke molecules die de resistentie counteren.
Bacteriën willen ook overleven, en ze zijn zeer ingenieus om uitschakeling door antibiotica te omzeilen. Zo blijken MRSA en de Mycobacterium tuberculosis (TBC) lipocalines te produceren. Dat zijn proteïnes die aan antibiotica binden in de bloedstroom vooraleer ze de boosdoeners kunnen bereiken.

Maar dit biedt ook onverwachte mogelijkheden: zo blijken vetoplosbare vitamines, zoals vitamine E, beter te binden aan lipocalines dan antibiotica. Hierdoor wordt de resistentie bestreden. Dit noodzaakt natuurlijk nog antibioticagebruik. Maar het biedt wel een oplossing voor de problematische infecties door deze zeer gevaarlijke multiresistente bacteriën.
Zorgen voor een goede vitaminevoorraad is dus allicht ook een goede bescherming tegen deze infecties.

Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?
Weerstand verhogen bij kinderen

Meer lezen:
Belgen zijn de grootste antibioticagebruikers
Vroegtijdig antibioticagebruik leidt tot darmproblemen
Antibiotica mee verantwoordelijk voor ziekenhuisbacterie

Bronnen:
El-Halfawy OM et al. Antibiotic Capture by Bacterial Lipocalins Uncovers an Extracellular Mechanism of Intrinsic Antibiotic Resistance. MBio. 2017 Mar 14;8(2).

 

lijn