Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 april 2007
Vitamine C bevordert ijzeropname bij zwangere vrouwen
| 11/04/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine C bevordert ijzeropname bij zwangere vrouwen De hoeveelheid ijzer in moedermelk is aan de lage kant, maar het is zeer goed opneembaar. Het is niet zo dat er niets in zit, maar wel dat er na een maand of 6 ijzerhoudend voedsel moet worden bijgegeven. Tot die tijd heeft de baby een ijzervoorraad die in de baarmoeder aan het kind is meegegeven. IJzertekort is een bekend probleem bij alle zuigelingen en peuters. Baby's die geen borstvoeding krijgen, krijgen daarom extra ijzerversterkte koemelk. Daar zit erg veel ijzer in, maar dat is vooral omdat ijzer in melkproducten slecht wordt opgenomen. Dit in tegenstelling tot ijzer in moedermelk. Dat wordt zeer goed opgenomen.

De hoeveelheid ijzer in moedermelk is in normale gevallen nauwelijks afhankelijk van het dieet van de moeder. Heel soms als de moeder flinke bloedarmoede heeft, kan dat wel invloed hebben op de hoeveelheid ijzer in moedermelk. In dat geval hebben de ijzerpillen bij de moeder wel effect op het ijzergehalte van de moedermelk.
Wat wel afhankelijk is van het dieet van de moeder is de hoeveelheid vitamine C in moedermelk. En aangezien vitamine C de ijzeropname bevordert, zou het eten van flink veel fruit en groenten behalve jouw ijzergehalte, ook het ijzergehalte bij de baby kunnen verhogen. De ijzer in moedermelk wordt dan beter opgenomen door de vitamine C in moedermelk.

Lees ook: Waarom meer ijzer tijdens zwangerschap?
Misselijk wegens zwangerschap? Stop met ijzersupplementen!

Bronnen:
Breymann C, von Seefried B, Stahel M, Geisser P, Canclini C. Milk iron content in breast-feeding mothers after administration of intravenous iron sucrose complex. J Perinat Med. 2007;35(2):115-8

 

lijn