ABC GEZONDHEID - Artikels
19 juli 2013
Vitamine C bij diabetes
| 19/07/2013 |
| 19/07/2013 |
Het belang van eenvoudige antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E mag niet onderschat worden. Suppletie van deze vitaminen kan de bloeddruk en glucosespiegel verlagen bij diabetespatiënten. Ook herstelt dit de werking van antioxidant-enzymen in het lichaam. Het onderzoek dat deze resultaten bekendmaakte, gebeurde aan de Mazandaran University bij liefst 170 deelnemers met diabetes type 2.
De kern van diabetes ligt bij de gebrekkige opname van glucose (suiker) naar de lichaamscellen, waardoor de glucosespiegel in het bloed stijgt. Dit leidt tot tal van schadelijke effecten in de cel, waaronder een verhoging van oxidatieve stress en een daling van enzymen die oxidatieve stress bestrijden. Vitamine C en vitamine E zijn twee antioxidanten uit de voeding die de overbelaste antioxidant-enzymen ondersteuning kunnen bieden. Maar daarvoor moet je wel voldoende groenten, fruit en noten eten.
Hoe hou je diabetes onder controle
Ouderdomsdiabetes : preventie
Meer lezen
Kaneel tegen diabetes?
Chroom onmisbaar voor diabetici
Vitamine C controleert de suikerspiegel
De kern van diabetes ligt bij de gebrekkige opname van glucose (suiker) naar de lichaamscellen, waardoor de glucosespiegel in het bloed stijgt. Dit leidt tot tal van schadelijke effecten in de cel, waaronder een verhoging van oxidatieve stress en een daling van enzymen die oxidatieve stress bestrijden. Vitamine C en vitamine E zijn twee antioxidanten uit de voeding die de overbelaste antioxidant-enzymen ondersteuning kunnen bieden. Maar daarvoor moet je wel voldoende groenten, fruit en noten eten.
Hoe hou je diabetes onder controle
Ouderdomsdiabetes : preventie
Meer lezen
Kaneel tegen diabetes?
Chroom onmisbaar voor diabetici
Vitamine C controleert de suikerspiegel
Bronnen:
Rafighi Z, Shiva A et al. Association of dietary vitamin C and e intake and antioxidant enzymes in type 2 diabetes mellitus patients. Glob J Health Sci. 2013 Mar 20;5(3):183-7
Rafighi Z, Shiva A et al. Association of dietary vitamin C and e intake and antioxidant enzymes in type 2 diabetes mellitus patients. Glob J Health Sci. 2013 Mar 20;5(3):183-7