Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van lentemoeheid?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 juli 2007
Vitamine C een bondgenoot voor iedere dag
| 17/07/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine C een bondgenoot voor iedere dag Ascorbinezuur, een synoniem voor vitamine C, is zeer belangrijk voor het behouden en herstellen van goede gewrichten. Vitamine C komt tussen in de collageen-synthese (het behoud van sterke botten en gewrichten). Een groot aantal mensen lijdt aan reuma of poliartritis omdat ze gedurende jaren onvoldoende vitamine C via hun voeding in hun lichaam opnamen. Er is dagelijks minimaal 500 milligram vitamine C (vijf kiwi's) nodig om gewrichtweefsels te onderhouden en te herstellen.
Vitamine C is ook van cruciaal belang in de strijd tegen alle vormen van stress. Vitamine C geeft mannen en vrouwen een grotere stressbestendigheid, versterkt het immuunsysteem zodat er een betere resistentie ontstaat tegen infectieziekten. Aangezien (oxidatieve) stress op termijn ook kanker veroorzaakt, speelt vitamine C ook hier een beschermende rol.

Wat is oxidatieve stress?
Ons lichaam produceert voortdurend vrije radicalen. Door de omzetting van voedsel naar energie worden vrije radicalen, als een natuurlijk onderdeel van ons metabolisme, geproduceerd. Volgens deze theorie zouden mensen die hun calorie inname beperken, langer en gezonder leven.
(Vrije) radicalen zijn immers agressieve, kort levende deeltjes die normaal in het lichaam worden gevormd. Voor bepaalde lichaamsfuncties, zoals het onschadelijk maken van bacteriën, zijn ze (in beperkte hoeveelheden) zelfs onmisbaar. Maar ze kunnen ook cellen beschadigen en zo een begin van kanker doen ontstaan. Door invloeden van buitenaf, zoals sigarettenrook, UV-straling uit zonlicht, stress, milieuverontreiniging, medicijnen, bewerkt, gegrild, gerookt en geconserveerd voedsel kan ook een grote hoeveelheid radicalen in het lichaam ontstaan. Deze kunnen dan de longen en de huid beschadigen en daarmee bijdragen aan het ontstaan van kanker. Vrije radicalen kunnen door het veroorzaken van toxische reacties lichaamscellen beschadigen. De beschadiging die wordt veroorzaakt door een teveel aan vrije radicalen wordt oxidatieve stress genoemd. Hoe meer vrije radicalen er in het lichaam aanwezig zijn, des te meer het waarschijnlijk is dat mensen aan oxidatieve stress lijden.
Door het beperken van de oxidatieve stress beschermt vitamine C mensen ook tegen hart- en vaatziekten.

Lees ook: Stress (algemeen)

Bronnen:
Montecinos V, Guzman P, Barra V, Villagran M, Munoz-Montesino C, Sotomayor K, Escobar E, Godoy A, Mardones L, Sotomayor P, Guzman C, Vasquez O, Gallardo V, van Zundert B, Bono MR, Onate SA, Bustamante M, Carcamo JG, Rivas CI, Vera JC.
Vitamin C is an essential antioxidant that enhances survival of oxidatively stressed human vascular endothelial cells in the presence of a vast molar excess of glutathione.
J Biol Chem. 2007 May 25;282(21):15506-15

 

lijn