Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u een gezonde levenswijze?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 september 2019
Vitamine C en E bij diabetes
| 20/09/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine C en E bij diabetes Het belang van eenvoudige antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E mag niet onderschat worden. Suppletie van deze vitaminen kan de bloeddruk en glucosespiegel verlagen bij diabetespatiënten. Ook herstelt dit de werking van antioxidant-enzymen in het lichaam. Het onderzoek dat deze resultaten bekendmaakte, gebeurde aan de Mazandaran University bij liefst 170 deelnemers met ouderdomsdiabetes.

De kern van diabetes ligt bij de gebrekkige opname van glucose (suiker) naar de lichaamscellen, waardoor de glucosespiegel in het bloed stijgt. Dit leidt tot tal van schadelijke effecten in de cel, waaronder een verhoging van oxidatieve stress en een daling van enzymen die oxidatieve stress bestrijden. Vitamine C en vitamine E zijn twee antioxidanten uit de voeding die de overbelaste antioxidant-enzymen ondersteuning kunnen bieden. Maar daarvoor moet je wel voldoende groenten, fruit en noten eten.

Hoe hou je diabetes onder controle
Ouderdomsdiabetes : preventie

Meer lezen:
Betere doorbloeding met vitamine C
Sterkere bloedvaten met vitamine E
Vitamine K2 beschermt tegen/bij ouderdomsdiabetes

Bronnen:
Rafighi Z, Shiva A et al. Association of dietary vitamin C and e intake and antioxidant enzymes in type 2 diabetes mellitus patients. Glob J Health Sci. 13 03 20;5(3):183-7

 

lijn