Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 augustus 2008
Vitamine C vermindert risico op diabetes met 62 procent!
| 06/08/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine C vermindert risico op diabetes met 62 procent! Een nieuwe Britse studie levert het bewijs dat de dagelijkse inname van relatief grote hoeveelheden vitamine C via fruit en groenten, of via voedingssupplementen, de kans op het ontstaan van diabetes mellitus, met maar liefst 62 procent vermindert. De resultaten van dit onderzoek werden gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine. Dokter Anne-Helen Harding, die verbonden is aan de universiteit van Cambridge, volgde 21 831 mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie tussen 40 en 75 jaar in de periode 1995-2007. Men ging regelmatig hun voedingspatroon na. Tijdens de twaalf jaar durende studie kregen 735 deelnemers aan deze studie diabetes.

Na afloop werd zeer duidelijk dat de mensen met de hoogste vitamine C inname per dag 62 procent minder kans hadden om suikerpatiënt te worden dan de personen met het laagste vitamine C bloedplasma. Vitamine C is een zeer krachtige antioxidant die onrechtstreeks meehelpt om de bloedglucose op een aanvaardbaar niveau te houden.

Meer lezen: Hoe voorkom je diabetes?

Bronnen:
Anne-Helen Harding, PhD; Nicholas et al. Plasma Vitamin C Level, Fruit and Vegetable Consumption, and the Risk of New-Onset Type 2 Diabetes Mellitus. The European Prospective Investigation of Cancer–Norfolk Prospective Study. Arch Intern Med. 2008;168(14):1493-1499.

 

lijn