Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 november 2019
Vitaminen- en mineralentekorten: opletten blijft nodig!
| 08/11/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitaminen- en mineralentekorten: opletten blijft nodig! Een recente studie evalueerde de inname van vitamines en sporenelementen in Europa, bij mensen met een Mediterraan, dus ‘gezond’, voedingspatroon. De resultaten:
- De inname van vitamine A, vitamine C en de vitaminen uit de B-groep (behalve B9) was voldoende.
- De andere vitamines scoorden slecht: 3% van de deelnemers hadden slechts een voldoende inname van vitamine D, 10% van vitamine E en 40% van vitamine B9 (foliumzuur).
NB. De Belgische Voedselconsumptiepeiling waarschuwde voor ernstige tekorten voor vitamine A en D.
- Sporenelementen: in deze Mediterrane groep waren er enkel tekorten voor calcium, natrium (!) en kalium. Terwijl gemiddeld er een teveel is aan natrium en tekorten aan andere sporenelementen (magnesium, selenium, en jodium: de laagste score in België en Nederland!).

Overigens waarschuwt een grootschalig onderzoek voor wereldwijde vitaminen- en mineralentekorten nu en in de toekomst, afhankelijk van de regio, het inkomen én de klimaatverandering.
Zorgen voor gezonde voeding is dus belangrijk, en supplementen zullen zeker nodig blijven in de toekomst!

Hoe gezonder eten?
Kinderen en vitaminen

Meer lezen:
Vitamine E tegen kanker
Voedselconsumptiepeiling: ontnuchterend
30 alarmsignalen die duiden op een vitaminegebrek

Bronnen:
Castiglione D et al. Dietary Micronutrient and Mineral Intake in the Mediterranean Healthy Eating, Ageing, and Lifestyle (MEAL) Study. Antioxidants (Basel). 2018 Jun 23;7(7). pii: E79. doi: 10.3390/antiox7070079.
Belgische Nationale Voedselconsumptiepeiling. https://fcs.wiv-isp.be/nl/SitePages/Resultaten.aspx?WikiPageMode=Edit&InitialTabId=Ribbon.EditingTools.CPEditTab&VisibilityContext=WSSWikiPage
https://www.npninfo.nl/2019/01/Wereldwijd-vitamine-en-mineraaltekorten-in-de-toekomst
Nelson G et al. Income growth and climate change effects on global nutrition security to mid-century. Nature Sustainability 2018; 1(12): 773-781. https://doi.org/10.1038/s41893-018-0192-z

 

lijn