Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Houdt u uw cholesterol onder controle?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 januari 2020
Vitaminentekorten en metabool syndroom
| 10/01/2020 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Vitaminentekorten en metabool syndroom Metabool syndroom is een epidemie in opmars in de ‘rijke’ landen, en zelfs al daarbuiten. Het syndroom omvat de welbekende condities: overgewicht of obesitas, lipidenstoornissen, hypertensie, en verstoord suikermetabolisme. Het veroorzaakt chronische inflammatie en oxidatieve stress, en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes, en andere ziekten.
Het ontstaan van het metabool syndroom is sterk gelinkt aan de povere Westerse eet-en leefstijl: overvoeding met ongezond voedsel met een tekort aan goede nutriënten, en te weinig beweging.

Een belangrijke factor hierin zijn de vitaminentekorten. Vooral de vitaminen met een antioxidantfunctie zoals vitamine C en vitamine E, en de carotenoïden- zijn een belangrijke factor in het bestrijden van oxidatieve stress. Ze werken in team en recycleren elkaar: dus een overmaat van de ene, en tekort van een andere veroorzaakt uitputting van de antioxidantbescherming.
Er is ook een sterk verband tussen vitamine D-deficiëntie (hardnekkig in onze streken) en metabool syndroom.
Voorkom dus gezondheidsproblemen met een kwalitatief goed vitaminensupplement.

Hoe gezonder eten?
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
Bewegen beste remedie tegen metabool syndroom
Vitaminen- en mineralentekorten: opletten blijft nodig!

Bronnen:
Kodentsova VM et al. Vitamins in diet of patients with metabolic syndrome. Ter Arkh. 2019 Mar 18;91(2):118-125.
Moukayed M, Grant WB. Linking the metabolic syndrome and obesity with vitamin D status: risks and opportunities for improving cardiometabolic health and well-being. Diabetes Metab Syndr Obes. 2019 Aug 16;12:1437-1447.
Traber MG, Buettner GR, Bruno RS. The relationship between vitamin C status, the gut-liver axis, and metabolic syndrome. Redox Biol. 2019 Feb;21:101091.

 

lijn