Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Neemt u vitamine D tegen Covid-19?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 juni 2018
Voeding: een gespecialiseerd medicijn?
| 28/06/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Voeding: een gespecialiseerd medicijn? De Westerse voeding omvat vooral dierlijke eiwitten en vetten, en kunstmatige additieven. Ze bevat veel te weinig vezels, gewenste microben, fytonutriënten uit planten, vitamines en mineralen. Dit heeft niet alleen rechtstreeks gevolgen voor de gezondheid maar ook voor het microbioom, de darmflora.
Het Westerse voedingspatroon is sterk geassocieerd met obesitas en metabole ziekten zoals chronische ontsteking, diabetes, hypertensie, hartziekten,… Een recente studie stelt dat niet alleen de calorie- en nutriënteninhoud daarvoor verantwoordelijk is, maar ook de veranderingen in de darmflora die een ander voedingspatroon meebrengt.

De leefomgeving voor ons microbioom (10 maal meer cellen dan eigen lichaamscellen!) is door de sterk bewerkte voeding op zeer korte tijd ingrijpend veranderd. Dit heeft ernstige gevolgen voor de samenstelling ervan. Goedaardige, gezondmakende bacteriën –waarmee wij samen de evolutie doorgemaakt hebben- worden steeds meer vervangen door ziekmakende, pro-inflammatoire microben.
De onderzoekers stellen dat betere voedingsrichtlijnen voor verse, niet bewerkte voeding, een zeer effectief medicijn zou zijn tegen metabole ziekten.

Darmverzorgende tips
Hoe voorkom je een moeilijke spijsvertering

Meer lezen:
Darmwerking in de problemen
Junkfood is het meest verslavend
Korter leven door ongezonde voeding

Bronnen:
Zinöcker MK, Lindseth IA. The Western Diet-Microbiome-Host Interaction and Its Role in Metabolic Disease. Nutrients. 2018 Mar 17;10(3). Pallister T, Spector TD. Food: a new form of personalised (gut microbiome) medicine for chronic diseases? J R Soc Med. 2016 Sep;109(9):331-6.

 

lijn